Hiszpania, to drugi najstarszy winiarski kraj leżący nad Morzem Śródziemnym, natomiast za kolebkę hiszpańskiego winiarstwa uważna się Andaluzję. To tutaj już pomiędzy 1100 a 500 r.p.n.e. były produkowane pierwsze napoje alkoholowe z winogron. Chociaż w roku 409 n.e. Hiszpania została najechana przez barbarzyńców z
północy, a w 711 przez plemiona arabsko-berberyjskie z południa, kiedy to powstały kalifaty Maurów, co spowodowało, że przemysł winiarski prawie upadł przez stroniących od alkoholu muzułmanów, to tradycja produkcji win zachowała się do czasów obecnych.edną butelkę, możemy być zaskoczeni zarówno świeżością jak i dojrzałością trunku.
Spędzając wczasy w Hiszpanii koniecznie należy odwiedzić choć jedna tradycyjną winiarnie. Otwarci Andaluzyjczycy chętnie raczą gości swoich ´bodeg´ swoimi wspaniałymi produktami.
Ja ze swojej strony chciałabym zaprezentować czytelnikom w formie tego bloga tradycyjne wina Andaluzji, przybliżyć trochę proces ich produkcji oraz zapoznać z tradycjami i historią związaną z winem, jak również podpowiedzieć jakie wino dobrać do danej potrawy. Zaprezentuję też przepisy na wyśmienite drinki.
¡Cin - cin !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz